http://tomywood.ro/wp-content/uploads/2017/11/1-6.jpg

Este mult mai ușor să construieșți de la zero o casă eficientă din punct de vedere energetic decât să crești eficiența energetică a unei locuințe deja construite. În etapa proiectului ai control total asupra construcției și poți alege o orientare care să sporească eficientă energetică a locuinței, precum și materialele, de la bun început. Iată pașii cei mai importanți pe care trebuie să-i parcurgi pentru a construi o casă eficientă din punct de vedere energetic:


• Alegerea locației pentru construirea casei
Dacă ai în minte o locuință eficientă din punct de vedere energetic, lotul pe care este construită și relieful sunt aspecte care pot influență pe termen lung costurile. O casă la munte consumă mai multe resurse decât una la câmpie, de pildă. În măsură în care este cu putință, alege un loc însorit și care să-ți permită să construiești o casă cu un consum cât mai mic de energie.


• Alegerea orientării casei
Orientarea casei este un aspect important, după care cei care cumpără locuințe se ghidează de decenii întregi. O casă cu orientare spre nord va fi mai răcoroasă și va consumă mai multă energie, în vreme ce orientarea spre sud este mai economică.


• Dispunerea camerelor pentru creșterea eficienței energetice
În partea de sud și est ar trebui dispuse dormitoarele, iar pe nord încăperile în care nu e nevoie de foarte multă căldură.


• Alegerea materialelor de construcție
Printre cele mai eficiente materiale din punct de vedere energetic se numără lemnul, panouri structurale izolate, geamuri low-e, panouri de izolare sub vid.


• Alegerea izolației termice și hidroizolației

Izolația casei este esențială când vorbim despre o casă eficientă din punct de vedere energetic. În alegerea materialelor pentru izolația casei se iau în considerare criterii precum conductivitatea termică (k or λ) și rezistență termică (valoarea – R). Polistirenul și vată minerală sunt opțiuni viabile, însă se poate merge și pe variante ecologice precum spumă poliuretanică din materiale vegetale, baloturile de paie, chiar și lână de oaie.


• Proiectarea și alegerea acoperișului
Acoperișul rece este cel mai utilizat în construirea caselor eficiente energetic și reduce cu până la 10% consumul de energie.


• Proiectarea stresinilor și elementelor de umbrire
Streșinile și alte elemente adiacente vor trebui proiectate astfel încât pierderile de energie să fie minimale.


• Proiectarea, dimensionarea și alegerea ferestrelor
La nivelul ferestrelor se produc cele mai mari pierderi de căldură așa că este de preferat să alegi ferestre 4 seasons sau low-e și o tâmplărie de calitate superioară, care să nu permită pierderile de căldură.


• Alegerea unui sistem de încălzire/răcire eficient
Pompele de căldură sunt printre cele mai economice sisteme de încălzire a locuinței. În cazul în care nu se pot instala sisteme cu pompe de căldură, centralele termice, mai ales cele în condensatie, respectiv aparatele de aer condiționat din clasele energetice superioare, care consumă puțînă energie, sunt variante demne de luat în calcul.


• Folosirea elementelor naturale pentru creșterea eficienței energetice a casei
Barierele de pomi, pergolele pentru umbrire sunt soluții naturale și ieftine pentru a crește eficientă energetică a unei construcții.


• Controlului umidității și ventilării
Sistemele de ventilație ce au și funcție de control al umidității ajută la economisirea energiei utilizate pentru încălzirea și răcirea locuinței, așadar contribuie în mare măsură la creșterea eficienței energetice a locuinței.


• Ventilația cu recuperare de căldură
Sistemul de ventilație cu recuperare de căldură este unul dintre cele mai economice. Principiul de funcționare este foarte simplu: aerul cald este extras din casă, iar căldură acestuia se transferă aerului rece absorbit de afară, încălzindu-l. Sistemul poate fi utilizat și vara, pentru răcirea casei.


• Folosirea surselor alternative de energie
O locuința alimentată cu energie solară prin intermediul panourilor fotovoltaice este cu siguranță una dintre cele mai economice pe termen lung, cu siguranță, la fel și utilizarea energiei electrice produse de sisteme eoliene. O altă opțiune, care este folosită inclusiv în România, în Beiuș, de pildă, este sistemul de încălzire cu apă geotermală.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *